Knutseltips!

CPNBnieuws

Als je niet naar buiten kan, haal je de wereld toch binnen?

Zoveel binnen blijven. Dat is even wennen. Juist in moeilijke tijden verlangen we naar verbinding met de wereld om ons heen, naar troost, naar ontspanning. Juist dan maken boeken het verschil. Even ontsnappen aan de werkelijkheid, of je verdiepen in de achtergronden van de actualiteit – je doet het met een boek. Dit is dé tijd om lekker met elkaar op de bank te kruipen of samen in de tuin een boek te lezen en te praten over deze boeken op een leuke manier!

Bij de Prentenboek TopTien worden ieder jaar lesmaterialen en knutseltips ontworpen. Normaalgesproken alleen beschikbaar voor docenten. Nu ook gewoon bij je thuis! Pak de knutselbox erbij, dan gaan we beginnen!

Moppereend

Eend is mopperig. Maar dat zijn we allemaal wel eens. Of bang, of verdrietig. Hoe word je dan weer blij?

Download de lesbrief >
Download het printblad >

Spelen tot het donker wordt

In dit hartveroverende kartonboek spelen de liefste vriendjes met elkaar. Ze bouwen samen een zandkasteel op het strand, hebben een café met alle knuffels in de tuin en bouwen een reusachtige treinbaan op de woonkamervloer. En als ze jarig zijn, vieren ze dat met taart en vooral een heel groot cadeau!

Praat met jouw kinderen over het thuiszitten en het missen van hun vriendjes en vriendinnetjes. Daag ze vervolgens uit om hun vriendjes en vriendinnetjes, hun favoriete speelplek en hun speelgoed te tekenen! Praat

Download de lesbrief >
Download het printblad >

Zó moe en toch klaar wakker

Het is tijd om te gaan slapen. De egel, de vos, de ezel, de pelikaan en de krokodil zijn heel erg moe. Maar de zeeleeuw moet nog plassen en hij glijdt uit bed. En zo blijken de dieren om beurten allemaal wel een smoesje te hebben om tóch nog even uit bed te gaan. Totdat alleen het egeltje overblijft, maar die vindt het wel wat eng in dat grote bed…

Wat doe jij voordat je gaat slapen?

Download de lesbrief >
Download het printblad >

De hapgrage krokodil

‘NEE! GA ER NIET IN!’ roepen de dieren die dorstig rond de drinkplaats staan. ‘Daar zit een hapgrage krokodil. Die verslindt dieren zoals wij! Hij wil de poel niet delen.’ Maar vijf flamingo’s laten zien hoe je die bullebak een lesje kunt leren dat hij niet gauw vergeet.

Knutsel een flamingo!
Download de lesbrief >
Download het printblad >

De ridder zegt NEE

Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal niet zo gevaarlijk. Hij is zelfs een beetje eenzaam…

Download de puzzel >

Extra: maak drakenvoeten!
Download het stappenplan >
Download de mal >

Een schildpad was zijn schildje kwijt

Schildpad heeft overal gezocht, maar hij kan zijn schildje nergens vinden. Hij wordt er heel verdrietig van, want wat moet een schildpad zonder schild? Een lief vogeltje wil hem helpen. Zijn oude schild vinden ze niet, maar samen komen ze tot een prachtige oplossing: een nieuw schild, gevlochten van takjes!

Maak een nieuw schild!
Knip de schildpad uit en geef kinderen een rond papieren of kartonnen bakje. Beplak het bakje of schilder een nieuw schild.
Download het printblad >

Van 1 tot 10

In dit kartonboekje van Mies van Hout leren de allerkleinsten van 1 tot 10 te tellen. Van een octopus met 8 armen tot de 10 snorharen van de kat: elke kleurrijke spread straalt de kinderen tegemoet.

Teken een raar dier!
Het hoofd staat al op papier. Lees de tekenopdrachten voor. Bekijk samen het resultaat. Laat de kinderen nog eens tellen: Hoeveel poten heeft het dier? Hoeveel ogen? Kunnen ze ook een naam bedenken voor het rare dier?
Download het printblad >

De boer en de dierenarts

Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig bedenken de dieren een plan.

Kinderen bedenken met wie ze samen zouden willen picknicken (iemand op wie ze verliefd zijn, of van wie ze houden). Ze tekenen zichzelf en die persoon op het picknickkleed. Schrijf de namen erbij.

Download het printblad >

De grote vijf

Dani logeert bij opa. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren. ‘Dat zijn de grote vijf,’ legt opa uit. ‘Vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.’ Een grappig én leerzaam verhaal over de olifant, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en de buffel.

Download de lesbrief >
Download het printblad >

Extra: maskers maken!
Download het stappenplan >
Download de mal >

Otto groot, Otto klein

Volg Otto en de andere personages in dit boek vol tegenstellingen: groot en klein, nat en droog, kort en lang, binnen en buiten en nog veel meer. Zoek ook naar alle gele eendjes. Rijd mee met Otto en ontdek een kleurrijke wereld vol grapjes en details.

Speel memory!
Download de lesbrief >
Download het printblad >

Veel plezier!

N.B. Deze lessen komen uit het officiële lespakket van de Nationale Voorleesdagen. Het lespakket is jaarlijks voor docenten in april te bestellen op www.kinderboekengids.nl.
(20 april 2020 start de nieuwe bestelperiode. Vraag de aanbiedingsfolder aan bij jouw boekhandel.)