Nationale Voorleesdagen van start met vele Voorleesontbijten

cpnbnieuws

Voorlezen is de 3de activiteit die ouders met het kind doen

Vanmorgen is de 15de editie van De Nationale Voorleesdagen gestart met vele Voorleesontbijten in het gehele land. Zowel bekende als onbekende Nederlanders lazen voor op een kinderdagverblijf, basisschool of openbare bibliotheek in de buurt.

Prinses Laurentien in het Kinderboekenmuseum in Den Haag
(foto: Janiek Dam)

Enkele namen van voorlezers: Erik Akerboom, Jim Bakkum, Dieuwertje Blok,  Rick Brandsteder, Pieter Broertjes, Kathalijne Buitenweg, Alain Clark, Gerard Ekdom, Pepijn Gunneweg, Gerda Havertong, Ernesto Hoost, René van Kooten, Lieke van Lexmond, Rifka Lodeizen, Shirma Rouse, Marianne Thieme, Merel Westrik en Xander van der Wulp.

H.K.H. Prinses Laurentien las voor uit het prentenboek Ssst! De tijger slaapt, van Britta Teckentrup, aan kinderen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Het Nationale Voorleesontbijt is de start van De Nationale Voorleesdagen 2018 die van woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari plaatsvinden.

Voorlezen is de 3de activiteit die ouders met het kind doen, na buitenspelen en tv-kijken. Meer dan de helft van de ouders vindt samen lezen of voorlezen essentieel voor de ontwikkeling van het kind. Bijna driekwart van de ouders met kinderen t/m 5 jaar leest dagelijks voor*.

Voorlezen blijft dus zeer belangrijk en wordt als (zeer) leuk ervaren door het kind. Belangrijkste redenen om voor te lezen zijn de taalontwikkeling en het plezier. En ruim de helft van de kinderen die kunnen lezen, vindt het leuk om te doen. Zodra kinderen zelf kunnen lezen, zijn spannende boeken, stripboeken en avonturenboeken het populairst. Bijna een derde van de ouders bezoekt samen met hun kind maandelijks de openbare bibliotheek. Kinderen lezen nauwelijks digitaal. Ook hun ouders lezen overwegend papieren boeken.

De Nationale Voorleesdagen 2018
De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2018.

Naast Ssst! De tijger slaapt hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen die de Prentenboek TopTien (zie perssite) compleet maken. De Nationale Voorleesdagen worden 3 februari feestelijk afgesloten in Burgers’ Zoo, omgeven door allerlei voorleesactiviteiten, met de mini-editie van Ssst! De tijger slaapt als toegangsbewijs.

*Bron: GfK/SMB/KVB Boekwerk Rapportage Boekenbranche: Leesopvoeding

KVB Boekwerk presenteert het onderzoek dat wordt uitgevoerd door GfK, in opdracht van Groep Algemene Uitgevers, de Koninklijke Boekverkopersbond, de Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek.