Nationale Voorleesdagen van start met vele Voorleesontbijten

cpnbnieuws

Vanmorgen is de 14de editie van De Nationale Voorleesdagen gestart met vele Voorleesontbijten in het gehele land. Zowel bekende als onbekende Nederlanders lazen voor op een kinderdagverblijf, basisschool of openbare bibliotheek in de buurt.

Politici als Stef Blok, Jet Bussemaker, Jetta Klijnsma, Ronald Plasterk, Lilianne Ploumen, Martin van Rijn en burgermeester Eberhard van der Laan lazen voor uit het Prentenboek van het Jaar, De kleine walvis van kinderboekenauteur en -illustrator Benji Davies. H.K.H. Prinses Laurentien las voor uit het prentenboek van Davies aan kinderen van basisschool de Olijfboom in de nieuwe bibliotheek in Almere.

Blader door de foto’s

De Nationale Voorleesdagen 2017

Het Nationale Voorleesontbijt is de start van De Nationale Voorleesdagen 2017 die van woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari plaatsvinden.

Verder werd er voorgelezen op kinderdagverblijven van Enkhuizen tot Woerden door Kees Tol, Merel Westrik, Lieke van Lexmond, Lenie ’t Hart, Rick Brandsteder, Beau van Erven Dorens, Erik van Muiswinkel, Beatrice de Graaf, Ernesto Hoost, Kees Moeliker, Rachel Rosier en Esteban van der Wolf. Van de week lezen o.a. Anna Drijver en Kim-Lian van der Meij nog voor op een dagcentrum en in een kinderboekenwinkel.

De kleine walvis
Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar, De kleine Walvis (Luitingh-Sijthoff) van Benji Davies centraal. Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Het is voor Boy het begin van een bijzondere vriendschap. Davies was ook aanwezig bij het Voorleesontbijt met Prinses Laurentien in Almere en beantwoordde enkele vragen van de kinderen.

De Nationale Voorleesdagen 2017
De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. ‘Het moet een dagelijks ritueel zijn, net zoals tanden poetsen. Het aantal ouders dat voorleest, stijgt weliswaar gestaag, maar het kan beter en we zullen er altijd aandacht voor moeten blijven vragen,’ aldus Stichting Lezen. Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2017. Naast De kleine walvis hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen die de Prentenboek TopTien compleet maken.

(foto boven: copyright Janiek Dam)