Terugblik op De Nationale Voorleesdagen 2018

cpnbnieuws

Zaterdag 3 februari zijn De Nationale Voorleesdagen 2018 feestelijk afgesloten in Burgers’ Zoo.

Op verschillende plekken in het park lazen medewerkers van Bibliotheek Arnhem, Stichting VoorleesExpress en Rozet voor. Ook Dieuwertje Blok kwam voorlezen, zij mocht voor het tijgerverblijf staan met het boek Ssst! De tijger slaapt. ‘Het boek gaat over een tijger waarin heel veel mooie prenten staan waardoor je heel interactief aan de kinderen kan voorlezen. Heel erg leuk! En dat terwijl de tijgers achter mij langs lopen en de kinderen ook nog eens geschminkt zijn als tijger, wat wil je nog meer?’ Ook het Wereld Natuurfonds was van de partij. Zij deelden hun te gekke tijdschriften uit. De foto’s van deze dag kunt u hier vinden.

Start van De Nationale Voorleesdagen 2018
Op woensdag 24 januari 2018 gingen De Nationale Voorleesdagen groots van start met een Het Nationale Voorleesontbijt. Op verschillende kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, basisscholen en in bibliotheken door heel het land lazen talloze bekende en onbekende Nederlanders voor. De foto’s van deze dag zijn hier te vinden.

Prentenboek TopTien 2018:
Met de mini-editie van Ssst! De tijger slaapt op zak, kon men gratis naar binnen. Naast het boek van Britta Teckentrup hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen. Deze boeken kregen extra aandacht tijdens De Nationale Voorleesdagen.

(tweede naam is de naam van de illustrator)

De belangrijkste criteria om in deze TopTien te halen, of om het Prentenboek van het Jaar te worden waren: een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties. Bovendien moest het boek voldoende aanknopingspunten bieden om de interactie aan te kunnen gaan met peuters en kleuters.

Biebmoeder
Alle initiatieven rondom De Nationale Voorleesdagen worden gestimuleerd, hoe gekker hoe beter. Maar één initiatief stak er met kop en schouders bovenuit! Evelien Poelarends is biebmoeder en dol op haken. Ze haakte alle dieren uit het prentenboek Ssst! De tijger slaapt. Ook schrijfster Britta Teckentrup was laaiend enthousiast! Ook op Facebook werd het bericht meer dan 1100 keer geliket. Wil jij zulke leuke berichten niet missen? Volg ons dan op Facebook voor het laatste nieuws!

Evelien Poelarends

Evelien Poelarends

 

Winactie Groep 1 & 2
Alle groepen 1 en 2 van de basisschool konden deelnemen aan een winactie. Op de vraag: ‘Wat heeft u in de klas gedaan met het boek Ssst, De tijger slaapt?’ werd massaal gereageerd. De leukste tijgerlessen en de schattigste foto’s zijn binnen gekomen. De winnaar kon een schoolreisje naar Burgers’ Zoo winnen.

De Nationale Voorleesdagen 2018
De Nationale voorleesdagen zijn een initiatief van de Stichting lezen en wordt georganiseerd door de CPNB. Doel van deze campagne is het stimuleren van het voorlezen van kinderen van zes maanden t/m zes jaar die zelf nog niet kunnen voorlezen